Kesan Kemasukkan Buruh Asing ke Asia Tenggara

| Wednesday, March 25, 2009

2.3 Kesan Terhadap Masyarakat dan Negara
2.3.1 Masyarakat Berbilang kaum
2.3.2 Penentangan

Masyarakat berbilang kaum


 Masyarakat Barat mula datang ke Timur sejak abad ke 14 lagi sehingga penghujung abad ke 19.

 Tujuan kedatangan mereka adalah untuk perdagangan dan keagamaan tetapi kemudiannya menjalankan dasar penjajahan.

 Kadar pertumbuhan ekonomi yg pesat akibat dasar laissez-faire memerlukan tenaga buruh yang banyak bagi mengusahakan sistem ekonomi komersil terutama dlm bidang pertanian, perlombongan dan perindustrian
Keengganan penduduk tempatan melibatkan diri dalam sektor ekonomi moden tlh memaksa org barat membawa masuk buruh asing

 Kedatangan buruh asing ini tlh menimbulkan banyak masalah sosial dan politik di kawasan Asia ini.

 Tambahan pula kedatangan mereka telah memyebabkan jumlah mereka melebihi daripada penduduk asal. Ini berlaku di Pulau Jawa, sekitar Lembah Irrawaddy(myanmar), Sungai Mekong(Vietnam) dan Lemabh Chao Phraya (Thailand)
Indonesia

 Belada telah memperkenalkan dasar Liberal dan Etika yg telah membawa masuk ramai buruh-buruh Cina di Pulau Jawa dan Pulau-pulau luar.

 Org Cina menjalankan perdagangan runcit , menjadi buruh di ladang dan di lombong dan terdapat sebilangan mereka menjadi org tengah yg mengutip cukai bagi pihak kerajaan Belanda. Ada juga antara mereka bertugas membantu pentadbiran Belanda.

 Org Cina tlh melakukan pelbagai bentuk penindasan terhadap masyarakat tempatan. Contohnya memungut cukai yg tinggi drp kadar yg ditetapkan oleh Belanda. Selain itu memberi pinjaman dgn kadar faedah yg tinggi, mengamalkan dasar “beli murah, jual mahal” dll.

 Walaupun org tempatan menganggap org Cina ini sebagai memeras penduduk tempatan, tetapi penjajah pula menerimanya sebagai perangsang kpd perkembangan ekonomi.

 Jumlah org Cina meningkat dari tahun ke tahun. Pada tahun 1850 jumlah org Cina di Indonesia ialah 150 000 org. tahun 1900 menjadi 277 000.

 Ada antara mereka tinggal menetap di Indonesia dan berkahwin dgn masyarkat tempatan. Perkahwinan ini melahirkan peranakan Cina-Jawa. Hal yg sama juga berlaku dgn org Belanda yg melahirkan peranakan Indo-Belanda

 Org Belanda yg dtg ke Indonesia kebanyakannya bertugas dlm bidang pentadbiran.

 Kemasukan org asing dan pertambahan bilangan penduduk tempatan menyebabkan Indonesia mengalami lebihan penduduk yg sgt tinggi.

 Jumlah penduduk yg tinggi ini tdk seimbang dgn jumlah kawasan pertanian sehingga membawa masalah kebuluran dan wabak penyakit.

 Penduduk tempatan yg ketinggalan dlm bidang ekonomi mengalami keperitan hidup hingga memaksa mereka berhijrah ke pulau-pulau luar berhampiran spt Borneo dan Tanah Melayu.

Thailand

 Di Thailand pula, kesan drp perjanjian Bowring antara Raja Mongkut dgn pihak Inggeris iaitu Sir John Bowring telah bertanggung jawab kepada kemasukan pedagang asing.

 Org-org Cina dan Barat membanjiri negara Siam untuk tujuan perdagangan. Lama kelamaan mereka berjaya mengeksploitasi ekonomi tempatan.

 Org Cina tlh masuk ke Siam disebabkan adanya permintaan tenaga buruh dlm bidang perlombongan dan pertanian.

 Selaian itu adanya galakkan dari kerajaan Chakri di Siam.

 Faktor lain ialah upah yg ditawarkan adalah tinggi.

 Org Cina di Siam menjadi org tengah yg melakukan pelbagai jenis penindasan ke atas mesyarakat tempatan. Misalnya membeli hasil pertanian dgn harga yg murah dan menjualnya dgn harga yg tinggi.

 Org Cina juga memberi pinjaman wang dgn kadar faedah yg tinggi disamping itu mereka juga mengutip cukai yg tinggi drp yg ditetapkan oleh kerajaan.

 Bukan itu sahaja, org Cina juga terlibat dlm aktiviti perdagangan dan Industri. Akibatnya industri tempatan merosot kerana terpaksa bersaing dgn barangan import yg murah dan berkualiti.

Kemasukan org Cina juga membawa kepada perkahwinan campur antara org Cina dgn anggota keluarga aristokrat Thailand yang dikenali sebagai Lukchin

 Org Cina juga diberi beberapa keistimewaan kerana peranan mereka yg penting sebagai penggerak ekonomi misalnya mereka dikecualikan drp cukai kepala serta tiada imigresen.

 Mereka tlh memperkenalkan sistem pendidikan sendiri dan persekolahan sendiri yg menggunakan bahasa Cina sebagai bahasa pengantar.

 Sekolah ini dibiayai oleh saudagar-saudagar Cina yg kaya.

 Bagaimanapun perkembangan ini tersekat menjelang tahun 1930-an kerana org Siam sendiri mula sedar dan merasakan mereka tertindas di negara sendiri. Keadaan ini menyebabkan pemimpin Siam mula mengamalkan dasar anti Cina dan dasar mensiamkan org Cina di Siam.

Burma

 Di Burma, kerajaan Inggeris telah membawa masuk buruh-burh India utk bekerja di ladang-ladang serta kawasan perlombongan.

 Org India dibawa masuk dgn memberikan subsidi tambang perjalanan dan gaji yg dibayar kpd mereka adalah rendah.

 Ada tiga cara org India masuk ke Burma :
1.Melalui syarikat-syarikat persendirian
2.Melalui kerajaan
3.Datang sendiri.

 Selain itu org India juga terlibat dlm bidang pentadbiran

 Tujuan org India dibawa masuk ke Burma ialah
1.Menggalakkan pembangunan negara
2.Mengurangkan kesengsaraan di India
3.Mengurangkan kos upah pekerja
4.Mengisi kekosongan dlm bidang pendidikan dan perusahaan.
5.Membekalkan pekerja yg terlatih dan boleh bekerja di dermaga serta rangkaian keretapi di Burma.

 Satu golongan org India yg masuk ke Burma dikenali sebagai golongan Chettiar yg berperanan sebagai peminjam wang kpd petani Burma. Biasanya tanah menjadi cagaran dan jika gagal membayar tanah akan dirampas.

 Kesan daripada ini tlh menyebabkan ramai petani di Burma Hulu menjadi buruh dan penyewa kpd golongan chetiar.

 Kemasukan org India begitu menggalakkan misalnya pada tahun 1910 seramai 250 000 org masuk ke Burma setiap tahun dan ia meningkat menjadi 480 000 pada tahun 1927.

 Terdapat juga org Cina dibawa masuk ke Burma yg bekerja di sektor perlombongan dan perniagaan. Contohnya pada tahun 1931 lebih kurang 200 000 org Cina di Burma.

 Walaupun bilangan org Cina tdk ramai tetapi mereka memainkan peranan penting dlm aktiviti perdagangan, perindustrian dan perlombongan.

 Org Cina diterima di Burma kerana mempunyai pegangan agama Buddha yg sama. Ini membolehkan mereka mudah diserap dlm masyarakat Burma

Filipina


 Org Cina merupakan kumpulan terbesar org asing.

 Mereka memainkan peranan penting dlm ekonomi

 Mereka masuk ke Filipina semasa pembukaan Manila kpd arus perdagangan dari tahun 1876-1886.

Kesan Kemasukan Orang Cina


 Rusuhan anti Cina tercetus di Cabantuan pada tahun 1924

 Pengenalan akta kira-kira pada tahun 1921

 Lahirnya kaum Mestizo Cina iaitu :

1.Berketurunan bapa Cina yg memeluk agama Kristian dan ibu keturunan Tagalog.
2.Diberikan tanah dikecualikan cukai
3.Muncul sebagai kuasa ekonomi yg sgt berpengaruh di Filipina.
4.Berperanan sebagai org tengah antara pengimport Barat dgn pengeluar Filipina.
5.Menguasai perdagangan antara pulau dan merupakan tuan punya tanah.
6.Org Filipina bencikan kaum Mestizo Cina sehingga berlaku pembunuhan beramai-ramai

Rumusan


 Kemasukan kaum asing menimbulkan banyak masalah yang menyukarkan proses perpaduan. Ini disebabkan :
1.Mereka hidup berkelompok mengikut kaum dan tdk bersatupadu
2.Mempunyai ciri perbezaan dari segi agama dan kebudayaan
3.Mereka terasing dari segi ekonomi
4.Mereka tinggal di kawasan berasingan dgn masyarakat asal

 Kebanyakan kaum pendatang mempunyai kedudukan ekonomi yg baik berbanding dgn penduduk peribumi

Fahamkan soalan di bawah kemudian buat pengenalan dan penutup. isi hanya dalam bentuk point

Soalannya

Huraikan kesan-kiesan penghijrahan orang Cina ke Indonesia dan Filipina sehingga Perang Dunia Kedua.

14 comments:

Anonymous said...
March 25, 2009 at 4:50 PM

pengenalan
Masyarakat Barat mula datang ke Timur sejak abad ke 14 lagi sehingga penghujung abad ke 19.Kedatangan mereka bertujuan adalah untuk perdagangan dan keagamaan tetapi kemudiannya menjalankan dasar penjajahanKadar pertumbuhan ekonomi yg pesat akibat dasar laissez-faire memerlukan tenaga buruh yang banyak bagi mengusahakan sistem ekonomi komersil terutama dlm bidang pertanian, perlombongan dan perindustrian.Keengganan penduduk tempatan melibatkan diri dalam sektor ekonomi moden tlh memaksa org barat membawa masuk buruKedatangan buruh asing ini tlh menimbulkan banyak masalah sosial dan politik di kawasan Asia ini.Tambahan pula kedatangan mereka telah memyebabkan jumlah mereka melebihi daripada penduduk asal. Ini berlaku di Pulau Jawa, sekitar Lembah Irrawaddy(myanmar), Sungai Mekong(Vietnam) dan Lemabh Chao Phray(Thailand)
Indonesia.Belada telah memperkenalkan dasar Liberal dan Etika yg telah membawa masuk ramai buruh-buruh Cina di Pulau Jawa dan Pulau-pulau luar.Org Cina menjalankan perdagangan runcit , menjadi buruh di ladang dan di lombong dan terdapat sebilangan mereka menjadi org tengah yg mengutip cukai bagi pihak kerajaan Belanda. Ada juga antara mereka bertugas membantu pentadbiran Belanda.Org Cina tlh melakukan pelbagai bentuk penindasan terhadap masyarakat tempatan. Contohnya memungut cukai yg tinggi drp kadar yg ditetapkan oleh Belanda. Selain itu memberi pinjaman dgn kadar faedah yg tinggi, mengamalkan dasar “beli murah, jual mahal” dll.Walaupun org tempatan menganggap org Cina ini sebagai memeras penduduk tempatan, tetapi penjajah pula menerimanya sebagai perangsang kpd perkembangan ekonomi.Jumlah org Cina meningkat dari tahun ke tahun. Pada tahun 1850 jumlah org Cina di Indonesia ialah 150 000 org. tahun 1900 menjadi 277 000.Ada antara mereka tinggal menetap di Indonesia dan berkahwin dgn masyarkat tempatan. Perkahwinan ini melahirkan peranakan Cina-Jawa. Hal yg sama juga berlaku dgn org Belanda yg melahirkan peranakan Indo-Belanda.Org Belanda yg dtg ke Indonesia kebanyakannya bertugas dlm bidang pentadbiran.Kemasukan org asing dan pertambahan bilangan penduduk tempatan menyebabkan Indonesia mengalami lebihan penduduk yg sgt tinggi.Jumlah penduduk yg tinggi ini tdk seimbang dgn jumlah kawasan pertanian sehingga membawa masalah kebuluran dan wabak penyakit.Penduduk tempatan yg ketinggalan dlm bidang ekonomi mengalami keperitan hidup hingga memaksa mereka berhijrah ke pulau-pulau luar berhampiran spt Borneo dan Tanah Melayu.
-isi-
indonesia
 Jumlah org Cina meningkat dari tahun ke tahun. Pada tahun 1850 jumlah org Cina di Indonesia ialah 150 000 org. tahun 1900 menjadi 277 000.

 Ada antara mereka tinggal menetap di Indonesia dan berkahwin dgn masyarkat tempatan. Perkahwinan ini melahirkan peranakan Cina-Jawa. Hal yg sama juga berlaku dgn org Belanda yg melahirkan peranakan Indo-Belanda

 Org Belanda yg dtg ke Indonesia kebanyakannya bertugas dlm bidang pentadbiran.

 Kemasukan org asing dan pertambahan bilangan penduduk tempatan menyebabkan Indonesia mengalami lebihan penduduk yg sgt tinggi.

 Jumlah penduduk yg tinggi ini tdk seimbang dgn jumlah kawasan pertanian sehingga membawa masalah kebuluran dan wabak penyakit.

 Penduduk tempatan yg ketinggalan dlm bidang ekonomi mengalami keperitan hidup hingga memaksa mereka berhijrah ke pulau-pulau luar berhampiran spt Borneo dan Tanah Melayu

Filipina
 Org Cina merupakan kumpulan terbesar org asing.

 Mereka memainkan peranan penting dlm ekonomi

 Mereka masuk ke Filipina semasa pembukaan Manila kpd arus perdagangan dari tahun 1876-1886.

Rumusan
Kemasukan kaum asing menimbulkan banyak masalah yang menyukarkan proses perpaduan. Ini disebabkan mereka hidup berkelompok mengikut kaum dan tdk bersatupadu,mempunyai ciri perbezaan dari segi agama dan kebudayaan,mereka terasing dari segi ekonomi dan mereka tinggal di kawasan berasingan dgn masyarakat asal.Kebanyakan kaum pendatang mempunyai kedudukan ekonomi yg baik berbanding dgn penduduk peribumi.
suziana 6a1

Anonymous said...
March 25, 2009 at 4:57 PM

Masyarakat majmuk bermaksud satu masyarakat yg mempunyai dua atau lebih unsur kebudayaan atau kaum yg berbeza yg hidup dalam satu komuniti dan di tempat yg sama. Kemunculan masyarakat majmuk menyebabkan wujudnya perbezaan agama, budaya dan cara hidup dalam masyarakat di sesebuah negara. Kewujudan masyarakat majmuk merupakan impak yg besar ke atas kedatangan serta penguasaan penjajah Barat ke atas negara2 di rantau Asia Tenggara.
Di Indonesia, kebanyakan imigran datang dari Tanah Besar China. Masyarakat China Indonesia merupakan satu kelompok masyarakat minoriti teramai di Indonesia. Jumlah mereka adalah kira2 satu juta hari ini kemasukan mereka secara beramai-ramai tlh menyebabkan kewujudan masyarakat majmuk di Indonesia. Terdapat dua faktor penggerak kpd penghijrahan masyarakat Cina ke Indonesia. Pertama kerana beberapa siri kekacauan yg berlaku di China spt kejatuhan Dinasti Ming dan penghapusan penentangan oleh orang Manchu ke atas penduduk Cina yg setia kpd Dinasti Ming. Kebanyakan pelarian Cina ini datang dr wilayah Fukien. Manakala perkembangan sektor pertanian di Indonesia turut membawa kepada pengaliran buruh2 China ke Indonsia.

Kemasukan imigran2 Cina tlh membawa masuk cara hidup atau budaya mereka ke Indonesia. Ini menyebabkan berlakunya asimilasi budaya dan cara hidup imigran dan penduduk yg asal. Ini jelas kelihatan ketika musim perayaan. Pelbagai jenis budaya di Indonesia dpt disaksikan kesan drp. percampuran masyarakat tempatan dgn imigran. Di Indonesia masyarakat Cina dibahagikan kpd dua golongan. Golongan pertama dikenali sbr Singkehs atau singkehs yg bermaksud tetamu baru. Golongan pertama ini merupakan kump. Masyarakat Cina. Mereka dikenali sbg cina totok oleh penduduk tempatan. Manakala kump. kedua merupakan peranakan dan golongan ini adalah penduduk Cina awal yg datang ke Indonesia dan tlh terdedah kpd persekitaran masyarakat tempatan. Mereka juga merupakan masyarakat kahwin campur dgn masyarakat tempatan. Kesannya lahirlah masyarakat majmuk di Indonesia. Ini disebabkan kedua-dua kump. mempunyai ciri2 masyarakat majmuk iaitu perbezaan dr segi tempat tinggal. Golongan Singkehs boleh didapati diluar bandar. Manakala petempatan masyarakat peranakan pula ialah di bandar. Selain perbezaan tempat tinggal, masyarakat ini juga berbezadr segi bahasa atau dialek antara mereka. Kebanyakan penduduk peranakan adalah suku Hokkien dan masyarakat Cina yg disebut singkehs adalah dr kalangan imigran2 Hakka dan Kantonis.

Di Filipina,orang Cina juga mempunyai hubungan yg berpanjangan dgn kepulauan tersebut. Imigran Cina datang di Amoy dan Canton serta Shanghai dan Beijing. Penghijrahan penduduk Cina membawa kesan kpd pembentukan masyarakat berbilang kaum di Filipina. Pada abad ke-19,penghijrahan penduduk Cina terbahagi kpd dua peringkat, iaitu sebaik sahaja Manila dibuka kpd perdagangan dunia pd thn 1834 dan kedua antara thn 1876-1886semasa penjajahan Sepanyol di Filipina masyarakat Cina disebut Sanleys yg memberi maksud “pedagang yg mengembara”.

Kesimpulannya, kemunculan masyarakat majmuk di beberapa buah negara di Asia Tenggara adalah disebabkan oleh kemasukan imigranyg membawa pelbagai adat dan budaya dr negara asal mereka. Kemasukan mereka tlh menyebabkan berlakunya asimilasi di antara budaya dan cara hidup penduduk asal dgn imigran. Maka secara tidak langsung, sememangnya kemasukan kuasa asing tlh menyebabkan kemunculan masyarakat majmuk kesan dasar penjajahan dan pengukuhan kuasa pihak asing terutama bagi tujuan ekonomi.

Disediakan oleh:
Victoria Akiew
6A1 (2009)

Anonymous said...
March 25, 2009 at 4:58 PM

Di Indonesia, kebanyakan imigran datang dari Tanah Besar China. Masyarakat China Indonesia merupakan satu kelompok masyarakat minoriti teramai di Indonesia. Jumlah mereka adalah kira2 satu juta hari ini kemasukan mereka secara beramai-ramai tlh menyebabkan kewujudan masyarakat majmuk di Indonesia. Terdapat dua faktor penggerak kpd penghijrahan masyarakat Cina ke Indonesia. Pertama kerana beberapa siri kekacauan yg berlaku di China spt kejatuhan Dinasti Ming dan penghapusan penentangan oleh orang Manchu ke atas penduduk Cina yg setia kpd Dinasti Ming. Kebanyakan pelarian Cina ini datang dr wilayah Fukien. Manakala perkembangan sektor pertanian di Indonesia turut membawa kepada pengaliran buruh2 China ke Indonsia.
Kemasukan imigran2 Cina tlh membawa masuk cara hidup atau budaya mereka ke Indonesia. Ini menyebabkan berlakunya asimilasi budaya dan cara hidup imigran dan penduduk yg asal. Ini jelas kelihatan ketika musim perayaan. Pelbagai jenis budaya di Indonesia dpt disaksikan kesan drp. percampuran masyarakat tempatan dgn imigran. Di Indonesia masyarakat Cina dibahagikan kpd dua golongan. Golongan pertama dikenali sbr Singkehs atau singkehs yg bermaksud tetamu baru. Golongan pertama ini merupakan kump. Masyarakat Cina. Mereka dikenali sbg cina totok oleh penduduk tempatan. Manakala kump. kedua merupakan peranakan dan golongan ini adalah penduduk Cina awal yg datang ke Indonesia dan tlh terdedah kpd persekitaran masyarakat tempatan. Mereka juga merupakan masyarakat kahwin campur dgn masyarakat tempatan. Kesannya lahirlah masyarakat majmuk di Indonesia. Ini disebabkan kedua-dua kump. mempunyai ciri2 masyarakat majmuk iaitu perbezaan dr segi tempat tinggal. Golongan Singkehs boleh didapati diluar bandar. Manakala petempatan masyarakat peranakan pula ialah di bandar. Selain perbezaan tempat tinggal, masyarakat ini juga berbezadr segi bahasa atau dialek antara mereka. Kebanyakan penduduk peranakan adalah suku Hokkien dan masyarakat Cina yg disebut singkehs adalah dr kalangan imigran2 Hakka dan Kantonis.
Di Filipina,orang Cina juga mempunyai hubungan yg berpanjangan dgn kepulauan tersebut. Imigran Cina datang di Amoy dan Canton serta Shanghai dan Beijing. Penghijrahan penduduk Cina membawa kesan kpd pembentukan masyarakat berbilang kaum di Filipina. Pada abad ke-19,penghijrahan penduduk Cina terbahagi kpd dua peringkat, iaitu sebaik sahaja Manila dibuka kpd perdagangan dunia pd thn 1834 dan kedua antara thn 1876-1886semasa penjajahan Sepanyol di Filipina masyarakat Cina disebut Sanleys yg memberi maksud “pedagang yg mengembara”.
wendy

Anonymous said...
March 25, 2009 at 5:00 PM

pengenalan

Masyarakat Barat mula datang ke Timur sejak abad ke 14 lagi sehingga penghujung abad ke 19.Tujuan kedatangan mereka adalah untuk perdagangan dan keagamaan tetapi kemudiannya menjalankan dasar penjajahan.Kadar pertumbuhan ekonomi yg pesat akibat dasar laissez-faire memerlukan tenaga buruh yang banyak bagi mengusahakan sistem ekonomi komersil terutama dlm bidang pertanian, perlombongan dan perindustrian
Keengganan penduduk tempatan melibatkan diri dalam sektor ekonomi moden tlh memaksa org barat membawa masuk buruh asing.Kedatangan buruh asing ini tlh menimbulkan banyak masalah sosial dan politik di kawasan Asia ini.Tambahan pula kedatangan mereka telah memyebabkan jumlah mereka melebihi daripada penduduk asal. Ini berlaku di Pulau Jawa, sekitar Lembah Irrawaddy(myanmar), Sungai Mekong(Vietnam) dan Lemabh Chao Phraya (Thailand)Belada telah memperkenalkan dasar Liberal dan Etika yg telah membawa masuk ramai buruh-buruh Cina di Pulau Jawa dan Pulau-pulau luar.
Org Cina menjalankan perdagangan runcit , menjadi buruh di ladang dan di lombong dan terdapat sebilangan mereka menjadi org tengah yg mengutip cukai bagi pihak kerajaan Belanda. Ada juga antara mereka bertugas membantu pentadbiran Belanda
Indonesia.Org Cina tlh melakukan pelbagai bentuk penindasan terhadap masyarakat tempatan. Contohnya memungut cukai yg tinggi drp kadar yg ditetapkan oleh Belanda. Selain itu memberi pinjaman dgn kadar faedah yg tinggi, mengamalkan dasar “beli murah, jual mahal” dll.
Walaupun org tempatan menganggap org Cina ini sebagai memeras penduduk tempatan, tetapi penjajah pula menerimanya sebagai perangsang kpd perkembangan ekonomi.
Jumlah org Cina meningkat dari tahun ke tahun. Pada tahun 1850 jumlah org Cina di Indonesia ialah 150 000 org. tahun 1900 menjadi 277 000.
Ada antara mereka tinggal menetap di Indonesia dan berkahwin dgn masyarkat tempatan. Perkahwinan ini melahirkan peranakan Cina-Jawa. Hal yg sama juga berlaku dgn org Belanda yg melahirkan peranakan Indo-Belanda.Org Belanda yg dtg ke Indonesia kebanyakannya bertugas dlm bidang pentadbiran.
Kemasukan org asing dan pertambahan bilangan penduduk tempatan menyebabkan Indonesia mengalami lebihan penduduk yg sgt tinggi.
Jumlah penduduk yg tinggi ini tdk seimbang dgn jumlah kawasan pertanian sehingga membawa masalah kebuluran dan wabak penyakit.
Penduduk tempatan yg ketinggalan dlm bidang ekonomi mengalami keperitan hidup hingga memaksa mereka berhijrah ke pulau-pulau luar berhampiran spt Borneo dan Tanah Melayu.

Rumusan

Kemasukan kaum asing menimbulkan banyak masalah yang menyukarkan proses perpaduan. Ini disebabkan :
1.Mereka hidup berkelompok mengikut kaum dan tdk bersatupadu
2.Mempunyai ciri perbezaan dari segi agama dan kebudayaan
3.Mereka terasing dari segi ekonomi
4.Mereka tinggal di kawasan berasingan dgn masyarakat asal

Kebanyakan kaum pendatang mempunyai kedudukan ekonomi yg baik berbanding dgn penduduk peribumi.

Disediakan oleh,
PBL..

Anonymous said...
March 25, 2009 at 5:02 PM

pengenalan
kedatangan mereka adalah untuk perdagangan dan keagamaan tetapi kemudiannya menjalankan dasar penjajahan.
isi-isi(indonesia)
-menimbulkan banyak masalah sosial dan politik di kawasan Asia ini.
-Indonesia mengalami lebihan penduduk yg sgt tinggi.
-Jumlah penduduk yg tinggi ini tdk seimbang dgn jumlah kawasan pertanian sehingga membawa masalah kebuluran dan wabak penyakit.
(thailand)
-permintaan tenaga buruh dlm bidang perlombongan dan pertanian.
-upah yg ditawarkan adalah tinggi.
org Cina juga terlibat dlm aktiviti perdagangan dan Industri. Akibatnya industri tempatan merosot kerana terpaksa bersaing dgn barangan import yg murah dan berkualiti.perkahwinan campur antara org Cina dgn anggota keluarga aristokrat Thailand yang dikenali sebagai Lukchin
(burma)
- Tujuan org India dibawa masuk ke Burma ialah
1.Menggalakkan pembangunan negara
2.Mengurangkan kesengsaraan di India
3.Mengurangkan kos upah pekerja
4.Mengisi kekosongan dlm bidang pendidikan dan perusahaan.
5.Membekalkan pekerja yg terlatih dan boleh bekerja di dermaga serta rangkaian keretapi di Burma.
(filipina)
- Lahirnya kaum Mestizo Cina iaitu :

1.Berketurunan bapa Cina yg memeluk agama Kristian dan ibu keturunan Tagalog.
2.Diberikan tanah dikecualikan cukai
3.Muncul sebagai kuasa ekonomi yg sgt berpengaruh di Filipina.
4.Berperanan sebagai org tengah antara pengimport Barat dgn pengeluar Filipina.
5.Menguasai perdagangan antara pulau dan merupakan tuan punya tanah.
6.Org Filipina bencikan kaum Mestizo Cina sehingga berlaku pembunuhan beramai-ramai
(kesimpulan)
- Kemasukan kaum asing menimbulkan banyak masalah yang menyukarkan proses perpaduan. Ini disebabkan :
1.Mereka hidup berkelompok mengikut kaum dan tdk bersatupadu
2.Mempunyai ciri perbezaan dari segi agama dan kebudayaan
3.Mereka terasing dari segi ekonomi
4.Mereka tinggal di kawasan berasingan dgn masyarakat asal

 Kebanyakan kaum pendatang mempunyai kedudukan ekonomi yg baik berbanding dgn penduduk peribumi
(dikomen oleh hely dan haniffah)

Anonymous said...
March 25, 2009 at 5:09 PM

Pengenalan:
-penghijrahan org cina ke Filipina & Indonesia memberi kesan kpd negara tersebut.

Antara kesan di Filipina:
1. Org Cina merupakan kumpulan terbesar org asing.
2. Mereka memainkan peranan penting dlm ekonomi.
3. Mereka masuk ke Filipina semasa pembukaan Manila kpd arus perdagangan dari tahun 1876-1886.

Antara kesan di Indonesia:
1. masyarakat berbilang kaum
2. penentangan

kesimpulan:
1. Kemasukan kaum asing menimbulkan banyak masalah yang menyukarkan proses perpaduan. Ini disebabkan :
2.Mereka hidup berkelompok mengikut kaum & tdk bersatupadu.
3.Mempunyai ciri perbezaan dr segi agama & kebudayaan.
4.Mereka terasing dr segi ekonomi.
5.Mereka tinggal di kawasan berasingan dgn masyarakat asal.

elfa...

 Kebanyakan kaum pendatang mempunyai kedudukan ekonomi yg baik berbanding dgn penduduk peribumi

Anonymous said...
March 25, 2009 at 5:12 PM

PENGENALAN
Kadar pertumbuhan eko yg pesat memerlukan tnga buruh yg padat.Pddk tmptan yg enggan libatkan diri dlm sektor eko tlh memaksa kmskan buruh asing tlh mberi byk mslh sosoial & pol.
ISI2 ESEI
-di indonesia,belanda tlh mbw msk ramai buruh asing dr Cina
-ada antara mrka mjd pbantu ptadbiran
-org cina tlh mengeksploitasi eko masy tmptan
-pddk tmptan mhdpi kskran hdp dan menyebabkan mrka tpksa bhijrah ke pulau2 luar
-di filipina,tlh myebabkan rusuhan anti cina tercetus d Cabantuan pd 1924
-filipina muncul sbg kuasa eko yg sgt berpengaruh d filipina
PENUTUP
Secara tuntasnya,kmskan org Cina ini mbw byk kesan2 buruk dan baiknya kpd negara filipina & indonesia

>cleve<

Anonymous said...
March 25, 2009 at 5:13 PM

PENGENALAN :-
Masyarakat barat mula datang ke timur sejak abad ke-14 sehingga penghujung abad ke-19. Pada mulanya mereka datang bertujuan utk berdagang & menyebarkan agama tetapi akhirnya menjalankan dasar penjajahan. Penghijrahan cina ke indonesia &Filipina mendatangkan bebrapa kesan iaitu:-
ISI:-
FILIPINA:
-Rusuhan anticina tercetus cabantuan pd thn 1921
-Pengenalan akta kira2 pd thn 1921
-lahirnya kaum Mestizo China
INDONESIA:
-Org cina menjlnkan perdagangan runcit menjadi buruh diladang & dilombong
-melakukan pelbagai bentuk penindasan terhadap masyarakat tmptn
-memeras pddk tmptn
KESIMPULAN:-
-kesimpulannya,kedatangan masyarakt barat ke timur mendatangkn kesan buruk. ini disebabkan oleh mereka menjalankn dasar monopoli & kekerasan.
JAMAAH & MOHAMAD FAIZAL (6A1)..

Anonymous said...
March 25, 2009 at 5:15 PM

PENGENALAN
Masyarakat Barat mula datang ke Timur sejak abad ke 14 lagi sehingga penghujung abad ke 19.
Tujuan kedatangan mereka adalah untuk perdagangan dan keagamaan tetapi kemudiannya menjalankan dasar penjajahan.
Kadar pertumbuhan ekonomi yg pesat akibat dasar laissez-faire memerlukan tenaga buruh yang banyak bagi mengusahakan sistem ekonomi komersil terutama dlm bidang pertanian, perlombongan dan perindustrian
Keengganan penduduk tempatan melibatkan diri dalam sektor ekonomi moden tlh memaksa org barat membawa masuk buruh asing
Kedatangan buruh asing ini tlh menimbulkan banyak masalah sosial dan politik di kawasan Asia ini.
Tambahan pula kedatangan mereka telah memyebabkan jumlah mereka melebihi daripada penduduk asal. Ini berlaku di Pulau Jawa, sekitar Lembah Irrawaddy(myanmar), Sungai Mekong(Vietnam) dan Lemabh Chao Phraya (Thailand)
ISI
Indonesia

 Belada telah memperkenalkan dasar Liberal dan Etika yg telah membawa masuk ramai buruh-buruh Cina di Pulau Jawa dan Pulau-pulau luar.

 Org Cina menjalankan perdagangan runcit , menjadi buruh di ladang dan di lombong dan terdapat sebilangan mereka menjadi org tengah yg mengutip cukai bagi pihak kerajaan Belanda. Ada juga antara mereka bertugas membantu pentadbiran Belanda.

 Org Cina tlh melakukan pelbagai bentuk penindasan terhadap masyarakat tempatan. Contohnya memungut cukai yg tinggi drp kadar yg ditetapkan oleh Belanda. Selain itu memberi pinjaman dgn kadar faedah yg tinggi, mengamalkan dasar “beli murah, jual mahal” dll.

 Walaupun org tempatan menganggap org Cina ini sebagai memeras penduduk tempatan, tetapi penjajah pula menerimanya sebagai perangsang kpd perkembangan ekonomi. Belada telah memperkenalkan dasar Liberal dan Etika yg telah membawa masuk ramai buruh-buruh Cina di Pulau Jawa dan Pulau-pulau luar.

 Org Cina menjalankan perdagangan runcit , menjadi buruh di ladang dan di lombong dan terdapat sebilangan mereka menjadi org tengah yg mengutip cukai bagi pihak kerajaan Belanda. Ada juga antara mereka bertugas membantu pentadbiran Belanda.

 Org Cina tlh melakukan pelbagai bentuk penindasan terhadap masyarakat tempatan. Contohnya memungut cukai yg tinggi drp kadar yg ditetapkan oleh Belanda. Selain itu memberi pinjaman dgn kadar faedah yg tinggi, mengamalkan dasar “beli murah, jual mahal” dll.

 Walaupun org tempatan menganggap org Cina ini sebagai memeras penduduk tempatan, tetapi penjajah pula menerimanya sebagai perangsang kpd perkembangan ekonomi.


Filipina

 Org Cina merupakan kumpulan terbesar org asing.

 Mereka memainkan peranan penting dlm ekonomi

 Mereka masuk ke Filipina semasa pembukaan Manila kpd arus perdagangan dari tahun 1876-1886
*Kesan Kemasukan Orang Cina

 Rusuhan anti Cina tercetus di Cabantuan pada tahun 1924

 Pengenalan akta kira-kira pada tahun 1921

 Lahirnya kaum Mestizo Cina iaitu :

1.Berketurunan bapa Cina yg memeluk agama Kristian dan ibu keturunan Tagalog.
2.Diberikan tanah dikecualikan cukai
3.Muncul sebagai kuasa ekonomi yg sgt berpengaruh di Filipina.
4.Berperanan sebagai org tengah antara pengimport Barat dgn pengeluar Filipina.
5.Menguasai perdagangan antara pulau dan merupakan tuan punya tanah.
6.Org Filipina bencikan kaum Mestizo Cina Filipina

 Org Cina merupakan kumpulan terbesar org asing.

 Mereka memainkan peranan penting dlm ekonomi

 Mereka masuk ke Filipina semasa pembukaan Manila kpd arus perdagangan dari tahun 1876-1886.
sehingga berlaku pembunuhan beramai-ramai
Filipina

 Org Cina merupakan kumpulan terbesar org asing.

 Mereka memainkan peranan penting dlm ekonomi

 Mereka masuk ke Filipina semasa pembukaan Manila kpd arus perdagangan dari tahun 1876-1886
KESIMPULAN
Kemasukan kaum asing menimbulkan banyak masalah yang menyukarkan proses perpaduan. Ini disebabkan mereka hidup berkelompok mengikut kaum dan tdk bersatupadu.Mereka juga mempunyai ciri perbezaan dari segi agama dan kebudayaan
serta terasing dari segi ekonomi dan tinggal di kawasan berasingan dgn masyarakat asal
Kebanyakan kaum pendatang mempunyai kedudukan ekonomi yg baik berbanding dgn penduduk pribumi
nurkilan pena berbisa,

mr.tundunce dan stephenie...heeeehee

Anonymous said...
March 25, 2009 at 5:18 PM

Pengenalan
-terdapat beberapa kesan yang dapat kita lihat daripada kemasukan orang cina ke Indonesia dan Filipina.Kesan tersebut dapat kita lihat dari segi politik,ekonomi dan sosial.
Kesan-kesan
-menyebabkan rusuhan anti Cina tercetus di Cabantuan pada tahun 1924
-terjadinya pengenalan akta kira-kira pada tahun 1921.
-lahirnya kaum Mestizo cina.
-wujudnya masyarakat majmuk yang berbilang kaum.
-menyebabkan berlakunya penentangan dalam kalangan penduduk tempatan.
-orang cina mendominasi bidang ekonomi seperti perdagangan,perindustrian dan perlombongan.
-lahirnya peranakan cina jawa sebagai kesan daripada perkahwinan dengan masyarakat tempatan.
-orang Belanda yang datang ke Indonesia kebanyakannya bertugas dalam bidang pentadbiran.
-menyebabkan indonesia mengalami lebihan penduduk yang tinggi yang tidak seimbang dengan jumlah kawasan pertanian sehingga membawa masalah kebuluran dan wabak penyakit.
-menjadi orang tengah yang mengutip cukai bagi pihak Belanda.
-menyebabkan berlakunya pelbagai bentuk penindasan terhadap masyarakat tempatan di Indonesia.
-menyebabkan banyak masalah sosial berlaku seperti meningkatnya kadar jenayah.
Penutup
-kesimpulannya, kemasukan orang cina ke Indonesia dan Filipina ternyata menimbulkan banyak kesan positif dan negatif kepada masyarakat tempatan.Sememangnya fenomena seumpama ini akan berlaku dalam usaha membawa masuk orang asing ke dalam negara.
===cestero===

Anonymous said...
March 25, 2009 at 5:20 PM

sam 6a1
penghijrahan di asia belaku pada abad ke 14-19 dengan tujuan derdagang,menyebarkan agama dan kemudian menjalankan dasar penjajahan.

kesan2nya..(filipina)
-rusuhan antiohina tercetus cabantuan pada thn 1924
-akta kira2 pd thn 1921
-diberikan tnh tpa cki
-lahirnya kaum mestizo d cna
(indo)
-org cina memajukan perdagangan runcit,menjadi buruh d ldg &lombong
-melakukan pelbagai bntk penindasan trhdp msykt tmptn
-memeras pnddk tmptn
PENUTUP;
-penghijrahan boleh memberikan kesan yg buruk dan baik kpd sesebuah negara yg menjajahnya.
SAMBANG 6A1

Anonymous said...
March 25, 2009 at 5:33 PM

Pengenalan..

~Pada abad ke-14 sehingga abad-ke19,masyarakat Barat telah datang sekali lagi ke Timur atas dasar perdagangan dan keagamaan.Akan tetapi,kemudiannya masyarakat Barat kemudiannya menjalankan dasar penjajahan.Kadar pertumbuhan ekonomi yg pesat akibat dasar laissez-faire memerlukan tenaga buruh yang banyak bagi mengusahakan sistem ekonomi komersil terutama dlm bidang pertanian, perlombongan dan perindustrian namun demikian,
keengganan penduduk tempatan melibatkan diri dalam sektor ekonomi moden tlh memaksa org barat membawa masuk buruh asing.0leh itu,terdapat beberapa kesan yang disebabkan oleh penghijrahan 0rang cina ke Indonesia dan Filipina sehingga perang dunia kedua.

Antara kesan-kesannya terhadap Filipina ialah:-

~Terdiri daripada keturunan bapa cina yg memeluk agama kristian dan ibu yg berketurunan Tagalog..
~Diberikan tanah dikecualikan cukai..
~Muncul sebagai kuasa ekonomi yg sgt berpengaruh di Filipina..
~Berperanan sebagai org tengah antara pengimport Barat dgn pengeluar Filipina..
~Menguasai perdagangan antara pulau dan merupakan tuan punya tanah..
~Org Filipina bencikan kaum Mestizo Cina sehingga berlaku pembunuhan beramai-ramai..Antara kesan-kesannya terhadap Indonesia ialah:-

~pd tahun 1850-jumlah org cina di Indonesia ialah 150 000-meningkat kpd 277 000 org pd tahun 1900.
~berlaku penetapan 0rg cina di Indonesia-perkahwinan-masy.tempatan-melahirkan-peranakan cina-jawa-mewujudkan peranakan Ind0-Belanda.
~berlaku lebihan penduduk di Indonesia-jumlah penddk xseimbang-kawasan pertanian-membawa masalah kebuluran dan wabak penyakit.


Penutup

~Kesimpulannya,kemasukan kaum asing telah menimbulkan byk masalah yg menyukarkan proses perpaduan.Hal ini disebabkan oleh mrk hidup berkelompok mengikut kaum dan xbersatu padu.Selain itu,turut berlaku perbezaan dr segi agama dan kebudayaan dan juga terasing dr segi ekonomi.Kebanyakn mrk juga tinggal di kwsn berasingan dgn masy. asal..
XxX Jasmine Eva XxX
~

Manja said...
March 25, 2009 at 10:01 PM

secara keseluruhannya jawapan Victoria agak baik. bahagian penutup jawapan Mr tondonce dan stephniee agak baik. walau bagaimanapun jawapan anda seharusnya di buat begini
Pengenlan
mungkin ceritakan sejarah kedatangan orng Cina di Indonesia dan filipina

Isi
sepatutnya dibincangkan dari tiga sudut iaitu ekonomi, sosial, dan politik dan dari situ cuba dikupas dari kesan positif dan negatif. jangan lupa mesti melibatkan dua negeri yang dinyatakan.

Penutup
Mungkin boleh dibahaskan tentang kesan buruk lebih banyak daripada kebaikan dan usaha-usaha yg dilakukan utk memperbaiki keadaan.

tunggu contoh jawapan nanti

Anonymous said...
April 16, 2011 at 11:58 PM

**p'kmbngn eko yg pesat skitar abad ke-19 memerlukan tnga buruh yg bnyk .

**kesan t'hdp eko
-INDONESIA: eko belanda meningkat, org Cina memonopoli perdgngn.
:Pengenalan Akta Simpan kira2.
-FILIPINA: eko sepanyol meningkat, org cina pemodal ke2 t'bsr.

**kesan t'hdp sosial
-INDONESIA:penubuhan sekolah cina, ttp m'gnakn kokurikulum Belanda.
-FILIPINA: penubuhan 2 jnis skola cina; skola mubaligh kristian & org Cina.
:kelahiran gol. mestizo

**kesan t'hdp politik
-INDONESIA: org Cina t'libat dlm pntdbirn, penubuhan volsksraad pd 1918

**KESIMPULAN
-Kedatangan org cina membri kesan dri plbgi aspek khdupn mas temptn.ini membri saingan kpd masyrkt temptn.timbul gerakan anti-cina.

Post a Comment